Lämpökumppaneiden asentama Atlantic ilmavesilämpöpumppu.

Miten vesi-ilmalämpöpumppu toimii? Toimintaperiaate selitettynä

Miten vesi-ilmalämpöpumppu toimii? Miten VILP lämmittää myös talvipakkasilla?

Vesi-ilmalämpöpumppu on äärimmäisen energiatehokas lämmitysmuoto, joka kykenee pitämään suuremmankin kodin lämpimänä myös paukkupakkasilla. VILP sopii niin uusiin kuin Ota rohkeasti yhteyttä niin keskustellaan tarkemmin ilmavesilämpöpumpun hyödyntämisestä juuri sinun kotonasi.

Vesi-ilmalämpöpumpun keskeiset komponentit

Ulkoyksikkö: Lämmön kerääjä

Ulkoyksikkö sijaitsee rakennuksen ulkopuolella maatukitelineellä. Ulkoyksikkö kerää lämpöenergiaa ulkoilmasta, joka siirretään kylmäaineen avulla kodin lämmitykseen,

Kompressori: Järjestelmän sydän

Kompressori on koko järjestelmän tärkein yksittäinen komponentti. Se tiivistää ja kuumentaa  lämmenneen kylmäaineen, mikä mahdollistaa laitteen äärimmäisen energiatehokkuuden.

Sisäyksikkö: Lämmön jakaja

Sisäyksikkö vastaanottaa kompressorista tulevan lämpimän kylmäaineen ja siirtää lämmön vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Kylmäaine: Lämmön siirtäjä

Kylmäaine on kaasu, joka kiertää vesi-ilmalämpöpumpussa ja siirtää lämpöenergiaa ulkoyksiköstä sisäyksikköön.

Vesi-ilmalämpöpumpun toimintaperiaate

Vesi-ilmalämpöpumpun perusperiaate on varsin yksinkertainen: laite siirtää lämpöä ulkoa sisälle. Tämä prosessi perustuu termodynamiikkaan ja kylmäaineen kykyyn ottaa talteen ja luovuttaa lämpöä.

Lämmön talteenotto

Kun ulkoyksikön puhallin imee ulkoilmaa, järjestelmässä kiertävä kylmäaine ottaa talteen ilman lämpöenergian.

Tämä prosessi on mahdollinen, koska kylmäaineen kiehumispiste on alhaisempi kuin ulkoilman lämpötila, jopa pakkasella.

Kompressointi ja lämmönsiirto

Lämmennyt ja höyrystynyt kylmäaine siirretään kompressoriin. Kompressorissa kylmäaine kompressoidaan, mikä nostaa sen lämpötilaa entisestään. Tulikuuma kylmäaine kuljetetaan seuraavaksi sisäyksikköön, jossa se luovuttaa lämpönsä vesikiertoiseen järjestelmään lämmönvaihtimen kautta. Kylmäaine tiivistyy takaisin nestemäiseksi, jolloin vapautuu valtavia määriä lämpöenergiaa.

Kylmäaineen laajeneminen ja jäähtyminen

Kun kylmäaine on luovuttanut lämpönsä, se jäähtyy ja muuttuu jälleen nestemäiseksi. Ennen kuin kylmäaine palaa takaisin ulkoyksikköön, se kulkee paisuntaventtiilin kautta, joka alentaa kylmäaineen painetta ja lämpötilaa. Jäähtynyt kylmäaine palaa takaisin ulkoyksikköön, jolloin sykli alkaa alusta.

Jatkuva kiertoprosessi

Vesi-ilmalämpöpumpun toiminta perustuu jatkuvaan kiertoprosessiin, jossa kylmäaine ottaa talteen lämpöenergiaa, kuljettaa sen sisätiloihin ja luovuttaa sen vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Tämä prosessi mahdollistaa tehokkaan ja tasaisen lämmityksen, joka on sekä energiatehokasta että ympäristöystävällistä.

Miten ilmavesilämpöpumppua käytetään

Käyttöönotto ja asetukset

Kun ilmavesilämpöpumppu on asennettu ammattilaisen toimesta, ensimmäinen askel on laitteen käyttöönotto ja asetustilojen opettelu. Useimmissa malleissa on selkeä ja intuitiivinen käyttöpaneeli tai näyttö, josta voi helposti säätää laitteen toimintoja.

Aluksi on suositeltavaa valita automaattitila, joka säätää lämpötilaa ja toimintaa ulkolämpötilan mukaan. Tämä takaa tasaisen ja mukavan sisälämpötilan sekä energiatehokkaan toiminnan.

Lämmitys 

Ilmavesilämpöpumpun päätehtävä on lämmittää kotia kylminä kuukausina. Lämpötila-asetusta voidaan säätää tarpeen mukaan, mutta usein 20-22°C on ihanteellinen lämpötila asuintiloissa. Ilmavesilämpöpumpulla voidaan myös lämmittää käyttövettä.

Oikein mitoitettuna ja huollettuna vesi-ilmalämpöpumppu palvelee tehokkaasti ja luotettavasti vuosikymmenien ajan.

Usein kysyttyä ilmavesilämpöpumpun toiminnasta

Miten ilmavesilämpöpumppu ottaa lämmön ulkoilmasta?

Ilmavesilämpöpumppu käyttää lämmönvaihdinta ottaakseen talteen ulkoilman lämpöenergian. Vaikka ulkoilma tuntuisi kylmältä, se sisältää aina jonkin verran lämpöenergiaa, jota lämpöpumppu voi hyödyntää.

Mikä on kylmäaine ja miksi se on tärkeä ilmavesilämpöpumpun toiminnassa?

Kylmäaine on aine, joka kiertää ilmavesilämpöpumpussa ja siirtää lämpöenergiaa ulkoyksiköstä sisäyksikköön. Sen fysikaaliset ominaisuudet mahdollistavat lämmön talteenoton ja siirron tehokkaasti.

Miten kompressori vaikuttaa lämpöpumpun toimintaan?

Kompressori on laitteen ”sydän”. Se paineistaa kylmäaineen, mikä nostaa sen lämpötilaa. Korkean lämpötilan kylmäaine siirtää lämpöä vesikiertoiseen järjestelmään.

Miksi ilmavesilämpöpumppu pystyy toimimaan myös pakkasella?

Vaikka ulkolämpötila on pakkasen puolella, ilmassa on silti lämpöenergiaa. Nykyaikaiset ilmavesilämpöpumput on suunniteltu hyödyntämään tätä energiaa tehokkaasti jopa erittäin kylmissä olosuhteissa.

Miten ilmavesilämpöpumppu sopeutuu eri vuodenaikojen lämpötilavaihteluihin?

Useimmissa malleissa on automaattitila, joka säätää laitteen toimintaa ulkolämpötilan mukaan. Tämä takaa tasaisen ja mukavan sisälämpötilan sekä energiatehokkaan toiminnan ympäri vuoden.

Kuinka usein ilmavesilämpöpumpun kylmäainetta tulisi täydentää tai vaihtaa?

Kylmäaineen määrän tulisi pysyä vakiona, mutta vuototilanteissa tai huoltotöiden yhteydessä kylmäainetta voidaan joutua lisäämään. 

Lämpökumppanit on luotettavin kumppanisi

Tuhansien kohteiden kokemus

Lämpökumppanien taustalla on neljä kaverusta, joilla on vuosien varrelta tuhansien kohteiden kokemus LVI-alalta.

Vihreät arvot

Toimintaamme ohjaa vihreät arvot ja aito halu auttaa asiakkaitamme tekemään ekologisia ja vastuullisia valintoja.

Tehokas prosessi ilman välikäsiä

Meidän kanssamme energiaremontti sujuu tehokkaasti ja jouhevasti ilman ylimääräisiä välikäsiä. Hoidamme koko energiaremontin puolestasi aina suunnittelusta laitteen käyttöönottoon saakka.

Parhaat tuotteet luotettavilta valmistajilta

Emme usko halpoihin ratkaisuihin, vaan tarjoamme pohjoiset olosuhteisiin suunniteltuja ilmalämpöpumppuja tunnetuilta ja luotettavilta valmistajilta.

Jätä soittopyyntö ja varaa veloitukseton kartoituskäynti!

Soitamme sinulle 24 tunnin kuluessa!

Arvonnan ehdot

Arvonnan järjestää Lämpökumppanit Oy. Arvontaan voi osallistua täyttämällä Lämpökumppaneiden verkkosivuilta löytyvän arvontalomakkeen osallistumisaikana. Arvonta suoritetaan arvontalomakkeen kautta osallistuneiden kesken.

Arvonnassa arvotaan Toshiba Seyia 10 -ilmalämpöpumppu (viilentävä) sisältäen laitteen asennuksen. Arvonnan arvo on 1 400 € sisältäen asennuksen.

Arvontaan voi osallistua 14.6.-31.7.2023 välisenä aikana. Kilpailuajan päättymisen jälkeen saapuneita osallistumisia ei huomioida. Arvonta suoritetaan 1.8.2023. Voittajia arvotaan yhteensä yksi (1) kappale. Arvontaan ei voi osallistua taloyhtiöt tai yritykset.

Voiton osuessa kohdallesi, hyväksyt nimesi, kuvasi sekä haastattelusi käytön Lämpökumppaneiden verkkosivuilla sekä markkinoinnissa.

Arvontaan osallistuja suostuu siihen, että arvonnan järjestäjä voi ottaa yhteyttä arvontaan osallistuneeseen markkinointitarkoituksissa. Henkilötietoja ei luovuteta ulkopuolisille tahoille.

Osallistu Lämpökummanit Oy:n ilmalämpöpumppu-arvontaan!