Ilma-vesilämpöpumppu asennettuna omakotitalon lämmitysjärjestelmään. Atlanticin huipputehokas malli.

Kumpi on parempi: Maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu?

Maalämpö ja ilmavesilämpöpumppu ovat suosittuja lämmitysratkaisuja. Kumpi sopii paremmin juuri sinun kotiisi? Tässä artikkelissa esittelemme molempien vaihtoehtojen parhaat puolet ja suurimmat eroavaisuudet.

Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on merkittävä päätös, kun halutaan parantaa kodin energiatehokkuutta, lämmitystehoa ja ympäristöystävällisyyttä. Tänä päivänä, kun lämmityskustannukset ja ekologisuus ovat keskeisiä teemoja, on energiaremonttia suunnitellessa entistä tärkeämpää tehdä tietoon perustuvia päätöksiä.

Pohtiessa energiatehokkainta lämmitysmuotoja nousevat ilmavesilämpöpumppu ja maalämpö vahvasti esille, mutta kumpi vaihtoehto soveltuu paremmin juuri sinun kotiisi? Siksi onkin tärkeää vertailla molempia vaihtoehtoja löytääksesi ratkaisun, joka on tehokkain pitkällä aikavälillä.

Tässä artikkelissa syvennymme tarkemmin näiden kahden lämmitysmuodon maailmaan, sekä tuomme esiin molempien suurimmat edut ja eroavaisuudet. Kun harkitset energiaremonttia, ota rohkeasti yhteyttä. Kokeneet asiantuntijamme auttavat mielellään kotisi parhaan lämmitysratkaisun löytämisessä.

Maalämpö – Suuren kiinteistön tehokas lämmittäjä

Maalämpöpumppu on erittäin energiatehokas lämmitysratkaisu, joka hyödyntää maaperään sitoutunutta lämpöenergiaa. Maahan varastoitua energiaa on saatavilla rajattomasti olosuhteista riippumatta, mikä tekee siitä loistavan lämmönlähteen Suomen kylmiin olosuhteisiin.

Miten maalämpö toimii?

Maalämpöpumppu koostuu kahdesta pääkomponentista: maahan poratusta keruuputkistosta tai lämpökaivosta sekä lämpöpumpusta. Lämpökaivot porataan syvälle maaperään, ja keruuputket muutaman metrin syvyyteen. Se, toimiiko järjestelmä keruuputkilla vai porakaivolla, riippuu täysin tontista ja sen vaatimuksista.

Keruuputkissa ja porakaivoissa kiertää kylmäaine, joka sitoo itseensä maaperän lämpöenergiaa. Lämmennyt kylmäaine kulkeutuu lämpöpumpun kompressoriin, joka muuttaa kylmäaineen kaasumaiseksi.

Höyrystyminen nostaa kylmäaineen lämpötilaa merkittävästi. Höyrystynyt kylmäaine siirretään lauhduttimeen, jossa se tiivistyy takasin nestemäiseksi. Tässä vaiheessa kylmäaine vapauttaa suuren määrän lämpöä, joka ohjataan suoraan kodin vesikiertoiseen lämmitykseen – joko pattereihin tai lattialämmitykseen.

Maalämmön edut

  • Energiatehokkuus: Maalämpö on yksi energiatehokkaimmista lämmitysmuodoista. Maalämmön hyötysuhde vaihtelee kolmen ja viiden välillä.
  • Ekologisuus: Maalämpö hyödyntää täysin uusiutuvaa energiaa lämmön tuottamiseen.
  • Kustannustehokkuus: Vaikka maalämpö vaatii suuremman alkuinvestoinnin, maksaa laite itsensä takaisin jo alle kymmenessä vuodessa. Koko 25 vuoden elinkaarensa maalämpö voi tuottaa jopa kymmenien tuhansien eurojen säästöt.

Mahdolliset ongelmat

  • Suuri alkuinvestointi: Maalämmön alkuinvestointi on usein suurempi kuin monilla muilla lämmitysjärjestelmillä.
  • Soveltuvuus: Jokaiselle tontille ei ole mahdollista kaivaa maalämmön vaatimaa keruuputkistoa tai porakaivoa.

Kenelle maalämpö sopii?

Maalämpö soveltuu erityisesti suurempiin omakotitaloihin, joissa on suurempi lämmitystarve ja riittävän suuri tontti porakaivolle. Maalämpö on erinomainen ratkaisu alueilla, joissa talvet ovat pitkiä ja kylmiä.

Ilmavesilämpöpumppu – Omakotitalon ykkösvalinta

Ilmavesilämpöpumppu on moderni lämmitysmuoto, joka hyödyntää ulkoilmaan sitoutunutta lämpöenergiaa sisäilman ja käyttöveden lämmitykseen. Ilmavesilämpöpumpun hinta on hieman matalampi kuin maalämmön.

Miten ilmavesilämpöpumppu toimii?

Ilmavesilämpöpumpun lämmönkeruu toimii samalla tavalla kuin perinteisessä ilmalämpöpumpussa – ainoastaan suuremmalla skaalalla. Ulkoyksikkö kerää ulkoilmaan sitoutunutta lämpöenergiaa, joka lämmittää järjestelmässä kiertävän kylmäaineen. Kuten maalämpöpumpussakin, lämmennyt kylmäaine kompressoidaan höyryksi. Höyrystynyt kylmäaine lauhdutetaan, ja siitä vapautunut energia ohjataan kodin vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään.

Ilmavesilämpöpumpun edut

  • Helppo asennus: Toisin kuin maalämpöpumppu, VILP ei vaadi maaperän poraamista tai muita maatöitä. Siksi vesi-ilmalämpöpumpun asennus on nopeampaa, edullisempaa ja vaivattomampaa.
  • Kustannustehokkuus: Ilmavesilämpöpumppu tuottaa optimaalisissa olosuhteissa jopa viisinkertaisen määrän lämpöenergiaa käyttämäänsä sähköön nähden. Vesi-ilmalämpöpumpun loistava hyötysuhde mahdollistaa jopa 70 prosentin lämmityskustannuksissa.
  • Ympäristöystävällisyys: Ilmavesilämpöpumppu vähentää kotisi riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Mahdolliset ongelmat

  • Lämmitystehon vaihtelu: VILPin lämmitysteho voi heiketä äärimmäisillä paukkupakkasilla. Mitä kylmempi ulkoilma, sitä enemmän laite joutuu käyttämään sähköä.

Kenelle ilmavesilämpöpumppu sopii parhaiten?

Ilmavesilämpöpumppu on erinomainen vaihtoehto niille, jotka etsivät tehokasta ja ympäristöystävällistä lämmitysratkaisua, mutta eivät halua tai voi investoida maalämpöjärjestelmään. Lisäksi ilmavesilämpöpumppu on hyvä valinta alueilla, joilla talvet eivät ole erityisen kylmiä, sillä laitteen tehokkuus säilyy paremmin leudommissa olosuhteissa.

Vertailu: Ilmavesilämpöpumppu vs. maalämpö

Lämmitysjärjestelmän valinta on merkittävä päätös, joten on tärkeää ymmärtää kunkin järjestelmän vahvuudet ja heikkoudet.

Säästöt lämmityskustannuksissa

Maalämpö

Maalämmön energiatehokkuus on erinomainen – sen hyötysuhde on jopa 5. Parhaimmillaan maalämpö voi leikata jopa 80 prosenttia kotisi lämmityskustannuksista. Maalämmön hyötysuhde säilyy erinomaisena myös paukkupakkasilla.

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumppu on optimiolosuhteissa lähestulkoon yhtä energiatehokas kuin maalämpö. On tärkeää ottaa huomioon, että VILPin energiatehokkuus voi kärsiä poikkeuksellisen kylmissä olosuhteissa.

Asennus ja huolto

Maalämpö

Maalämpö vaatii monimutkaisemman asennusprosessin, johtuen järjestelmän vaatimasta lämpökaivosta. Maalämmön huoltotarve on minimaalinen – parin vuoden välein tehty kausihuolto riittää ylläpitämään laitteen moitteettoman toiminnan.

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumpun asennus on huomattavasti nopeampi ja vaivattomampi. Asennus kestää yleensä 1-2 työpäivää. Ulkoyksikkö on hyvä huoltaa parin vuoden välein.

Kestävyys ja käyttöikä

Maalämpö

Maalämpöjärjestelmät ovat erittäin pitkäikäisiä. Pumpun käyttöikä vaihtelee 20 ja 25 vuoden välillä. Maalämpökaivo on käyttökelpoinen jopa 50 vuoden ajan.

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmavesilämpöpumpun arvioitu elinkaari vaihtelee 15 ja 20 vuoden välillä. Hyvällä huolenpidolla ja säännöllisillä kausihuolloilla laite voi kestää pidempäänkin. Varmistaaksesi mahdollisimman pitkän elinkaaren, keskustele ammattilaisen kanssa siitä, mikä on juuri sinun kotiisi paras ilmavesilämpöpumppu.

Investoinnin takaisinmaksuaika

Pohtiessa suurempaa investointia, kuten lämmitysjärjestelmän hankintaa, on tärkeää ottaa huomioon kuinka nopeasti investointi maksaa itsensä takaisin. Takaisinmaksuaika kertoo, kuinka kauan kestää, ennen kuin säästöt lämmityskustannuksissa kattavat järjestelmän hankinta- ja asennuskustannukset.

  • Maalämpö: Maalämmön alkuinvestointi on yleensä korkeampi kuin ilmavesilämpöpumpun, mutta sen käyttökustannukset ovat alhaiset. Maalämpöjärjestelmän takaisinmaksuaika on keskimäärin 7-10 vuotta.
  • Ilmavesilämpöpumppu: Ilmavesilämpöpumpun hankintakustannukset ovat yleensä matalammat kuin maalämmön, mutta sen käyttökustannukset voivat olla hieman korkeammat erityisesti kylmissä olosuhteissa. Ilmavesilämpöpumpun takaisinmaksuaika on keskimäärin 5-8 vuotta.

Mikä vaikuttaa investoinnin takaisinmaksuaikaan?

  • Sähkön hinta: Korkeampi sähkön hintataso lyhentää takaisinmaksuaikaa, koska säästöt energiakustannuksissa ovat rahallisesti suuremmat.
  • Kiinteistön koko ja lämmitystarve: Suuremmat kiinteistöt ja korkeampi lämmitystarve voivat pidentää takaisinmaksuaikaa, koska järjestelmän hankinta- ja asennuskustannukset ovat suuremmat.
  • Järjestelmän teho: Tehokkaampi järjestelmä voi lyhentää takaisinmaksuaikaa, koska se tuottaa enemmän lämpöä vähemmällä energialla.

Yhteenveto – Kumpi on parempi vaihtoehto?

Se, onko ilmavesilämpöpumppu vai maalämpö parempi vaihtoehto, on aina tapauskohtaista. Jokainen koti on erilainen, minkä vuoksi oikean lämmitysjärjestelmän valinta voi osoittautua mutkikkaaksi.

Kun pohdit kotisi lämmitysjärjestelmän päivitystä, ota rohkeasti yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä kotiisi parhaiten soveltuva lämmitysratkaisu. Asiantuntijamme ovat aina valmiina auttamaan valinnassasi. Aloitamme jokaisen energiaremontin laajalla kartoituksella, jotta voimme suositella kustannustehokkainta ratkaisua. Kun asialla on ammattilainen, voit tehdä täysin faktoihin perustuvan päätöksen.

Usein kysyttyä

Kuinka kauan maalämmön ja ilmavesilämpöpumpun asennus kestää?

Maalämpöjärjestelmän asennus voi kestää useita päiviä riippuen maaperän porauksen tarpeesta ja kohteesta. Ilmavesilämpöpumpun asennus on yleensä nopeampaa ja voi valmistua yhdessä päivässä.

Miten ulkolämpötila vaikuttaa järjestelmien tehokkuuteen?

Maalämmön tehokkuus ei juurikaan vaihtele ulkolämpötilan mukaan, koska se hyödyntää maaperän syvemmissä kerroksissa olevaa lämpöä. Ilmavesilämpöpumpun tehokkuus voi kuitenkin laskea erittäin kylmissä olosuhteissa.

Mitkä ovat järjestelmien huoltotarpeet?

Maalämpö vaatii vähemmän huoltoa kuin ilmavesilämpöpumppu. Ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö saattaa vaatia säännöllistä puhdistusta ja tarkastusta.

Voiko vanhaa lämmitysjärjestelmää käyttää yhdessä uuden järjestelmän kanssa?

Kyllä, sekä maalämpö että ilmavesilämpöpumppu voidaan integroida olemassa oleviin lämmitysjärjestelmään.

Kuinka paljon voin säästää energiakustannuksissa vaihtamalla maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun?

Säästöt riippuvat monista tekijöistä, kuten kiinteistön koosta, lämmitystarpeesta ja nykyisestä lämmitysmuodosta. Keskimäärin molemmat järjestelmät voivat tarjota 50-80 prosentin säästöjä energiakustannuksissa.

Kuinka paljon voin säästää energiakustannuksissa vaihtamalla maalämpöön tai ilmavesilämpöpumppuun?

Kyllä, voit hyödyntää joko kotitalousvähennyksen tai ELY-keskuksen tuen energiaremonttiisi.

Lämpökumppanit on luotettavin kumppanisi

Tuhansien kohteiden kokemus

Lämpökumppanien taustalla on neljä kaverusta, joilla on vuosien varrelta tuhansien kohteiden kokemus LVI-alalta.

Vihreät arvot

Toimintaamme ohjaa vihreät arvot ja aito halu auttaa asiakkaitamme tekemään ekologisia ja vastuullisia valintoja.

Tehokas prosessi ilman välikäsiä

Meidän kanssamme energiaremontti sujuu tehokkaasti ja jouhevasti ilman ylimääräisiä välikäsiä. Hoidamme koko energiaremontin puolestasi aina suunnittelusta laitteen käyttöönottoon saakka.

Parhaat tuotteet luotettavilta valmistajilta

Emme usko halpoihin ratkaisuihin, vaan tarjoamme pohjoiset olosuhteisiin suunniteltuja ilmalämpöpumppuja tunnetuilta ja luotettavilta valmistajilta.

Jätä soittopyyntö ja varaa veloitukseton kartoituskäynti!

Soitamme sinulle 24 tunnin kuluessa!

Arvonnan ehdot

Arvonnan järjestää Lämpökumppanit Oy. Arvontaan voi osallistua täyttämällä Lämpökumppaneiden verkkosivuilta löytyvän arvontalomakkeen osallistumisaikana. Arvonta suoritetaan arvontalomakkeen kautta osallistuneiden kesken.

Arvonnassa arvotaan Toshiba Seyia 10 -ilmalämpöpumppu (viilentävä) sisältäen laitteen asennuksen. Arvonnan arvo on 1 400 € sisältäen asennuksen.

Arvontaan voi osallistua 14.6.-31.7.2023 välisenä aikana. Kilpailuajan päättymisen jälkeen saapuneita osallistumisia ei huomioida. Arvonta suoritetaan 1.8.2023. Voittajia arvotaan yhteensä yksi (1) kappale. Arvontaan ei voi osallistua taloyhtiöt tai yritykset.

Voiton osuessa kohdallesi, hyväksyt nimesi, kuvasi sekä haastattelusi käytön Lämpökumppaneiden verkkosivuilla sekä markkinoinnissa.

Arvontaan osallistuja suostuu siihen, että arvonnan järjestäjä voi ottaa yhteyttä arvontaan osallistuneeseen markkinointitarkoituksissa. Henkilötietoja ei luovuteta ulkopuolisille tahoille.

Osallistu Lämpökummanit Oy:n ilmalämpöpumppu-arvontaan!